Vind hier het antwoord op uw vraag. 

Antwoorden voor:

 • Polycarbonaat

Polycarbonaat

We hebben de meest gestelde vragen over polycarbonaat voor u op een rijtje gezet.

Plexiglas en polycarbonaat zijn beide kunststoffen die vaak worden gebruikt als glasvervanger. Ze hebben echter een aantal belangrijke verschillen.

 • Plexiglas is helder, lichtgewicht materiaal dat goed bestand is tegen schokken en krassen. Plexiglas is echter niet zo sterk als polycarbonaat en kan bij impact versplinteren.
 • Polycarbonaat is een sterker, slagvaster en flexibeler materiaal. Polycarbonaat is ook brandvertragend en UV-bestendig.

Polycarbonaat platen zijn een veelzijdig materiaal dat kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Zo kunnen de platen onder andere gebruikt worden voor een overkapping, lichtstraat, lichtdoorlatende luifels en andere bouwtoepassingen. De platen zijn sterk, slagvast en UV-bestendig, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in woonomgevingen!

Over het algemeen kunnen polycarbonaat platen een levensduur hebben van 10 tot wel 20 jaar. In sommige gevallen kunnen ze zelfs langer meegaan!

Hier zijn enkele tips om de levensduur van polycarbonaat platen te verlengen:

 • Reinig de platen regelmatig en bij voorkeur met water, en niet met sterke schoonmaakmiddelen, omdat dit de UV-laag verwijdert.
 • Meer tips over het schoonmaken van de platen? Lees dan in deze blog verder.

Polycarbonaat is een goede keuze voor waterdichte toepassingen, maar het is belangrijk om rekening te houden met de dampdoorlaatbaarheid van het materiaal. Door de platen goed te ventileren en met een minimale helling (ca.13 centimeter per meter) te monteren, zorgt u ervoor dat water kan weglopen en niet in de platen blijft staan.

Om de polycarbonaat platen te plaatsen dien je de bovenkant [muurzijde] af te tapen met dichte tape. Dit voorkomt dat er vuil en vocht in de platen loopt. Vervolgens tape je de kopse onderkant [gootzijde] af met ventilerende tape, zo kan de condens ontsnappen zonder dat er stof en insecten in de plaat kunnen komen. Voor meer informatie over het bevestigen van polycarbonaat platen, kijkt u binnen deze montagehandleiding voor een polycarbonaat dakpakket.

Het is belangrijk om rekening te houden met de krasgevoeligheid van polycarbonaat. De polycarbonaat platen kunt u het best schoonmaken met warm water en een zachte doek (microfiber). Zo voorkomt u dat het vuil zich over de platen verplaatst en het krassen kan veroorzaken.

Voor meer informatie over het schoonmaken van polycarbonaat platen, kunt u terecht op deze blog.

De keuze tussen helder of opaal polycarbonaat hangt af van uw specifieke behoeften. Als u veel natuurlijk licht nodig hebt, is helder polycarbonaat de beste keuze. Als u de felle zon wilt weren, is opaal polycarbonaat een betere keuze.

Voor meer informatie over de keuze tussen helder en opaal polycarbonaat, kunt u terecht op deze blog.

Ja, polycarbonaat kan worden gezaagd. Het is echter belangrijk om de juiste zaag en techniek te gebruiken om te voorkomen dat het polycarbonaat splintert.

Voor meer informatie over het zagen van polycarbonaat platen, kunt u terecht op deze blog.

Glas is een veelgebruikt materiaal voor ramen, deuren en andere toepassingen. Polycarbonaat is een alternatief voor glas dat enkele voordelen biedt.

Voordelen van polycarbonaat

 • Polycarbonaat is slagvaster dan glas. Polycarbonaat is tot 250 keer sterker dan glas, waardoor het minder snel zal breken bij een botsing of storm.
 • Polycarbonaat is UV-bestendig. Polycarbonaat is bestand tegen UV-straling.
 • Polycarbonaat is lichter dan glas. Polycarbonaat is ongeveer de helft lichter dan glas, waardoor het gemakkelijker te verwerken is.
 • Polycarbonaat is veel voordeliger dan glas.
 • Is makkelijk zelf op maat te zagen.

Nadelen van polycarbonaat

Polycarbonaat heeft ook enkele nadelen ten opzichte van glas:

 • Niet zo doorzichtig als glas. Polycarbonaat is iets minder doorzichtig dan glas, waardoor het licht iets minder goed doorlaat. Gelukkig is dit verschil slechts minimaal.

Wanneer is polycarbonaat een goede keuze?

Polycarbonaat is een goede keuze voor toepassingen waar slagvastheid, UV-bestendigheid of gewicht belangrijk zijn. Enkele voorbeelden zijn:

 • Veranda of overkapping
 • Carport
 • Serre of lichtkoepel

Overige vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.