Polycarbonaat platen schoonmaken?

Wil jij je de polycarbonaat platen van je overkapping, afdak of carport schoonmaken? In deze blog wordt uitgebreid besproken hoe jij de kunststof dakplaten het best kunt schoonmaken. Veel overkappingen hebben polycarbonaat dakplaten, omdat het in vergelijking met andere materialen een simpele manier is om meer licht te creëren. Daarnaast is polycarbonaat eenvoudig te monteren en erg onderhoudsvriendelijk. Echter moeten de polycarbonaat platen zo nu en dan schoongemaakt worden. 

Het is belangrijk om rekening te houden met de krasgevoeligheid van polycarbonaat. De polycarbonaat platen kun je het best schoonmaken met een sopje van warm water en een zachte doek (microfiber). Zo voorkom je dat het vuil zich over de platen verplaatst en het krassen kan veroorzaken.

polycarbonaat-schoonmaken 

Polycarbonaat platen groene aanslag

Zit er groene aanslag op de polycarbonaat platen? Dan is het verstandig om de platen schoon te maken, anders kan het vuil in de platen trekken. Het wordt bij een overkapping aanbevolen om de polycarbonaat platen zo’n 1 à 2 keer per jaar te reinigen. 

Polycarbonaat reinigen met hogedrukspuit

Ik raad het je af om de polycarbonaat platen met een hogedrukspuit te reinigen! De kracht van het water kan schade aanbrengen op de bovenkant de plaat. Wanneer je overkapping erg vuil is, raad ik je aan om een tuinslang te gebruik om het meeste vuil eraf te halen. Vervolgens kun je platen schoonmaken met een sopje van warm water en een zachte doek.

Daarnaast raad ik je af om schoonmaakmiddelen zoals spiritus en Glassex te gebruiken! Deze schoonmaakmiddelen lossen namelijk het vuil zoals zand en stof niet op. Tijdens het schoonmaken kan dit vuil ervoor zorgen dat er krassen op het polycarbonaat komen.

Tot slot raad ik je af om het polycarbonaat schoon te maken met chemische schoonmaakmiddelen. Deze chemische middelen zoals wasbenzine of aceton kunnen een waas op de plaat creëren.

Het reinigen van de platen met een hogedrukspuit en bovengenoemde schoonmaakmiddelen wordt afgeraden, omdat de beschermende UV laag van platen beschadigd kan raken. Als gevolg kunnen de polycarbonaat platen geel worden.

Afwerking 

Om de platen goed af te werken moet je altijd even controleren of de tape op de onder- en bovenkant nog goed geplaatst is. Dit voorkomt dat er vocht en vuil in de platen kan lopen. De onderkant moet afgetapet zijn met ventilerende tape en de bovenkant moet afgetapet zijn met dichte tape. Zodat condens wat in de platen zit altijd kan ontsnappen via de onderkant en zonder dat er vuil in kan komen via de bovenkant. 

Vragen?

Ga jij zelf starten met het schoonmaken van je polycarbonaat platen of heb je vragen over het polycarbonaat? Ook bij vragen of behoefte aan meer informatie kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder!