Overkapping met glas of polycarbonaat?

Overkapping met glas of polycarbonaat, wanneer je op zoek gaat naar een overkapping ga je natuurlijk onderzoeken welke overkapping het meest geschikt is in jouw tuin. Verder ga je natuurlijk kijken naar de kleur, welke kleur sluit het beste aan op je huis en welk materiaal ga je gebruiken? In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van glas en polycarbonaat.

Overkapping met polycarbonaat

Laten we beginnen een polycarbonaat overkapping. Er zitten meerdere voordelen aan polycarbonaat, zo is dit materiaal tot wel 250 keer sterker is dan glas. Daarnaast is het bestand tegen hoge temperaturen. Dit zorgt ervoor dat het een zeer populair materiaal is om te gebruiken bij de bouw van een overkapping. 

Daarnaast kunnen we ook nog onderscheid maken in de kleur van de polycarbonaat platen. Zo kan men kiezen voor helder polycarbonaat, opaal polycarbonaat of zonwerend polycarbonaat. 

polycarbonaat-dakpakket

Helder polycarbonaat

Een heldere polycarbonaat plaat is helemaal doorzichtig,  je kunt er dwars doorheen kijken. Daarnaast laat de heldere plaat licht door en zorgt daarmee ook voor de meeste warmte. Tot slot, zijn de heldere platen zijn het meest geschikt voor een overkapping als je er ook in het voor- en najaar veel gebruik van gaat maken.

Opaal polycarbonaat

Een opaal kleurige polycarbonaat plaat laat minder licht door en zorgt dus ook voor minder warmte. Wanneer je voornamelijk in de zomer gebruik maakt van je overkapping, is dit een ideale uitkomst voor jou! 

Hittewerend polycarbonaat

Hittewerende polycarbonaat platen zorgen in de zomer voor circa 5 graden minder hitte doorlating onder uw overkapping. Dit is ideaal als u een tuin op het zuiden heeft met veel zonlicht.

Nadelen polycarbonaat

Het nadeel van polycarbonaat is dat het niet geheel krasvrij is. Als er bijvoorbeeld takken op de terrasoverkapping vallen, is het mogelijk dat er krassen op de overkapping komen. De polycarbonaat platen kunnen wel gepolijst worden waarmee de krassen grotendeels verholpen kunnen worden.

Ook de lichtinval is minder dan bij glas. Normaal glas laat ongeveer 88 procent van het licht door. Helder polycarbonaat laat ongeveer 70 procent licht door tegenover 55 procent licht dat doorgelaten wordt wanneer het gaat om opalen polycarbonaat platen. 

Overkapping met glas

Glazen daken geven de overkapping een moderne uitstraling. Platen van gelaagd glas geven de constructie bovendien extra stevigheid. Ook heeft een overkapping met glas een geluiddempende werking.

overkapping met glas

Nadelen van glas

Het zwaardere gewicht is een nadeel van een overkapping met glas. Om het gewicht te ondersteunen, zijn er dakliggers nodig. Deze nemen een stuk van de lichtinval weg. Een glazen overkapping is ook vaak duurder dan een kunststof terrasoverkapping.

Succes!

Ga jij aan de slag met het bouwen van een overkapping? Bij vragen of behoefte aan meer informatie kunt je vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder!