Een vergunning voor overkapping; is het nodig?

Wij krijgen vaak de vraag: “mag ik zomaar een overkapping of veranda plaatsen?”. 

In deze blog lees je alles wat jij moet weten voordat je start met het plaatsten van een overkapping of veranda.

In Nederland heb je vrijwel altijd geen vergunning voor overkapping nodig en mag je meestal een overkapping of veranda plaatsen zonder vergunning. Echter zijn er wel een aantal uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. Die uitzonderingen zijn hieronder kort voor je op een rijtje gezet:

Wanneer heb ik wel een vergunning nodig voor mijn overkapping?

  • Als de overkapping groter is dan 30 vierkante meter
  • Meer dan 50% van het tuinoppervlakte inneemt
  • Als hoofdwoning gebruikt wordt
  • Hoger bouwen dan toegestaan

Vergunningscheck voor overkapping

Je mag dus niet altijd zomaar een overkapping bouwen in je tuin. Voor sommige overkappingen heb je wél een vergunning nodig. Voordat je start met het plaatsten van jouw nieuwe overkapping is het aan te raden om een check te doen. Op veel websites van de gemeente kun je eenvoudig en gratis een vergunningscheck doen. 

vergunning-voor-overkapping

De plaats

Ook is het aan te raden om rekening te houden met de plaats waar de overkapping komt te staan. Is de overkapping vanaf de straat zichtbaar? Informeer dan bij de gemeente. Voor de zijkanten van het huis gelden andere regels, dus een check is dan ook aan te raden.

Maximale hoogte overkapping

De meeste overkappingen zijn lager dan de maximale hoogte. In de meeste gevallen geldt dan ook de maximale 3,0 meter voor de hele overkapping. De hoogte die vaak wordt gebruikt bij de overkappingen is 2,6 meter. Dit is een ideale hoogte waarbij je bezoekers niet hoeven te bukken als ze lang zijn. Verder voelt deze hoogte van jouw overkapping nog steeds comfortabel en knus aan.

Meer weten over het gehele pakket voor jouw nieuwe overkapping? Bekijk dan nu onze website of neem vrijblijvend contact op en kijk wat er mogelijk is!