Polycarbonaat platen bevestigen

Het bevestigen van de polycarbonaat platen is een redelijk eenvoudige klus als je de juiste koppelprofielen gebruikt die hiervoor zijn bestemd. Polycarbonaat kun je gebruiken voor het maken van een overkapping voor je terras, serre, veranda of carport. De montage is niet ingewikkeld, maar je moet rekening houden met een aantal belangrijke dingen. Binnen dit blog wordt aan de hand van een aantal stappen uitgelegd hoe je de polycarbonaat platen eenvoudig kan bevestigen. Wil je niet alleen de platen bevestigen, maar een complete handleiding voor het monteren van een polycarbonaat dakpakket? Bekijk dan hier de uitgebreide montagehandleiding.

Het bouwen van een constructie

Voordat je start met het monteren van de platen heb je een constructie nodig waar de platen op gemonteerd dienen te worden. Wanneer je nog een constructie moet bouwen? Kan ik aanraden om een houten constructie te bouwen met de houtsoorten Douglas en Vuren. Deze houtsoorten zijn betaalbaar, mooi en makkelijk te verwerken voor de bouw van een overkapping!

bevestigen-polycarbonaat-platen

Bevestigen van de profielen

We starten met het monteren het aluminium omlijstingsprofiel. Het omlijstingsprofiel zorgt ervoor dat de platen van de bovenkant zijn afgedekt door middel van het rubber. Dit zorgt voor een nette afwerking en zorgt ervoor dat de platen in de lengterichting kunnen uitzetten. Gebruik nu de aluminium eindstoppen en monteer deze van te voren op de profielen.

Vervolgens gaan we verder met het bevestigen van de profielen. De zij- en tussenprofielen dienen bevestigd te worden op de balken van de constructie. De profielen zorgen ervoor dat de polycarbonaat platen aan elkaar en aan de constructie bevestigd kunnen worden. De platen dienen minimaal 3 mm speling aan beide kanten te hebben. Dit omdat de polycarbonaat platen kunnen uitzetten en krimpen bij temperatuurverschillen.

Polycarbonaat platen plaatsen

Zorg ervoor dat je het plastic aan de boven- en onderkant van plaat minimaal 5 cm losmaakt, zo voorkom je dat het plastic tussen de profielen klemt. Het verwijderen van het overige plastic aan de bovenkant van de plaat komt later aan bod. Om de polycarbonaat platen te plaatsen moet je de achterkant aftapen met dichte tape. Dit voorkomt dat er vuil en vocht in de platen loopt. Vervolgens tape je de kopse kant af met tape met gaatjes, zo kan de condens ontsnappen zonder dat er stof en insecten in de plaat kunnen komen. 

Vervolgens plaats je het afsluitprofiel over de tape van de kopse kant van de polycarbonaat plaat voor een professionele afwerking. Tot slot kun je ervoor kiezen om het afsluitprofiel af te kitten met siliconenkit. 

Polycarbonaat platen monteren

We gaan nu de polycarbonaat platen monteren. Leg de platen tussen de profielen op de gebouwde constructie. De bovenprofielen kunnen in de tussenprofielen worden gedrukt, dit zorgt ervoor dat de platen zijn vastgeklemd. Het is dus van belang dat je tussen elke plaat een boven profiel gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de polycarbonaat platen niet verschuiven! Tot slot verwijderen we de rest van het plastic van de platen.

Ga jij aan de slag met het bevestigen van polycarbonaat platen? Bij vragen of behoefte aan meer informatie kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder!