Tuin overkapping hout zelf maken?

Om een tuin overkapping van hout zelf te maken, moet u ten eerste hout hebben. Het beste kunt u ervoor kiezen om het benodigde hout bij de houthandel te halen. Om uw houten tuin overkapping zelf te maken moet u kiezen voor een houtsoort die het beste in uw tuin past.

Overkapping douglas maken?

Douglas en vuren zijn twee mooie houtsoorten. Verder zijn deze houtsoorten erg betaalbaar makkelijk te verwerken. Deze houtsoorten worden veel gebruikt bij de bouw van een houten overkapping in de tuin. 

 

In de afbeelding is de houtsoort Douglas weergegeven

 

De liggers en staanders

Voor de liggers [ dakbalken ] hanteren ze meestal de regel 5 cm hoog per meter uitval. Bijvoorbeeld bij 3 meter diep zou dit circa 15 cm hoog moeten zijn. [  de houtleverancier kan u hier alles over vertellen ]

Voor de staanders [verticale balken] is het mooi de afmeting 12 cm x 12 cm te gebruiken. Dit zorgt voor sterkte en geeft een robuuste uitstraling. Zorg dat de doorloophoogte  [ laagste punt van de overkapping bij de goot ] minimaal 210 cm tot 220 cm bedraag. Zo kunt u er zonder problemen onderdoor lopen.

Aluminium profielen

Kies bijvoorbeeld voor de aluminium profielen die wij leveren. Deze aluminium profielen leveren wij standaard in de maat van 5,5 cm breed. De dakbalken zijn meestal 4,5 cm tot 5 cm dik, dit is geen probleem en kan prima. Mocht u dit niet willen kiest u voor 6 cm dikke balken zodat u de profielen niet meer ziet. Met de profielen erbij werkt u altijd met 100 cm hart op hart bij de platen met een breedte van 98 cm.

Zorg wel dat u wel voldoende afschot  [ dalhelling ] hanteert zodat de sneeuw er van af glijdt en het eventuele condens weer uit de platen loopt.

Het is belangrijk dat, het afschot 15 cm per meter moet zijn. Zo kan de sneeuw er gemakkelijk af glijden en zo blijft er niet tot nauwelijks condens in de kanaalplaten blijft staan.

Vaak hanteren ze 10 cm per meter met de kans dat er vocht en groene plekken ontstaan in de kanalen. [ dit kan geen kwaad maar staat niet zo mooi ]

Klaar om uw terrasoverkapping hout zelf te maken?

Bekijk nu alles wat u nodig heeft om uw eigen houten terrasoverkapping te maken! Om uw terrasoverkapping van hout zelf te maken en voor meer uitleg en de montage van de houten onderbouw kunt u op YouTube verschillende filmpjes bekijken. 

 

overkapping-hout-maken